تکنیک پومودورو Technique Pomodoro
یک روش مدیریت زمانه که ۳۰ -۴۰ سال پیش برای اولین بار مطرح شد. تو این روش، زمان به فواصل کوتاه (معمولا ۲۵ دقیقه) به نام "پومودورو" تقسیم میشه که به دنبال هر کدوم یک استراحت کوتاه (معمولا ۵ دقیقه ای) وجود داره. فلسفه پشت این تکنیک هم اینه که مغز انسان، با توجه به مبحثی که خونده میشه، فقط بین ۲۵ تا ۴۵ دقیقه می تونه متمرکز باشه و لازمه بعد یه مدت تمرکز عمیق، یه استراحت کوتاه برای ریکاوری و آماده سازی مغز برای تمرکز مجدد، وجود داشته باشه
. نحوه استفاده از تکنیک پومودورو
- 1 .یک کار خاص رو برای انجام انتخاب می کنید (میتونه مربوط به دیگر جنبه های زندگیتون باشه و صرفا مربوط به درس نیست)
- .۲ تایمرتون رو روی ۲۵ دقیقه تنظیم می کنید و در این مدت سعی می کنید به طور عمیق روی اون کار تمرکز کنید. تنظیم تایمر رو می تونید دستی انجام بدید یا از اپلیکیشن هایی که برای تکنیک پومودورو ساخته شدن استفاده کنید.
- 3.بعد از هر بازه زمانی ۲۵ دقیقه ای، یک استراحت کوتاه ۵ دقیقهای دارید. پاشید یه تکونی به خودتون بدید، حرکات کششی برید یا موسیقی آرام و بی کلام گوش بدید و به نحوی تو اون ۵ دقیقه دوباره ذهن رو آماده تمرکز کنید.
- 4.پس از چهار دوره ی ۲۵ دقیقه ای (۲ساعت)، یک استراحت طولانی تر (۱۵-۳۰ دقیقه) کنید.
مزایا و معایب تکنیک پومودورو
مزایا - افزایش تمرکز و بهره وری: با تقسیم زمان به بخشهای کوتاه، بهتر می تونین روی یک کار خاص تمرکز کنین و مغزتون هی وسوسه تون نمی کنه برید سراغ حواس پرتی ها، چون فقط ۲۵ دقیقه ست!
- کاهش خستگی: استراحتهای منظم از خستگی ذهنی جلوگیری میکنه و مغزتون آماده میشه برای فاز بعدی تمرکز عمیق.
- مدیریت بهتر زمان: این روش بهتون کمک می کنه زمانتون رو به بهترین نحو استفاده کنید و عمال اطلاف وقتی به خاطر حواس پرتی نداشته باشید. تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ تو دانشگاه کالیفرنیا انجام شد نشون داده که این روش می تونه بهبود قابل توجهی تو مدیریت زمان و کاهش استرس ایجاد کنه.
آکادمی اوجنخبگی پیشروترین مرجع آموزش موفقیت تحصیلی در ایران
معایب
- ناتوانی در ادامه کارهای پیچیده: علت اینکه خیلی از دانش آموز/دانشجوهای برتر بعد از مدتی استفاده از این تکنیک اون رو کنار می ذارن و هیچکس این تکنیک رو جزو قویترین روش های مطالعه دسته بندی نمی کنه، دقیقا همینه.
وقتی عمیقا غرق یه کاری میشید که به اصطلاح بهش state flow میگن، شما تو حالتی هستین که عمیقا روی مطالعه یک مبحث یا حل یک مسئله متمرکزید و هیچ چیزی تحت هیچ شرایطی نمی تونه حواستون رو پرت کنه (احتمال تجربه کردین مواقعی رو که انقدر عمیق و با علاقه درگیر یه کار بودید که چایی تون یادتون رفته و یخ کرده)
!(. تو همچین شرایطی مهمترین چیزی که می تونه حواستون رو پرت کنه زنگ تایمر پومودوروئه! بعضی کارها نیاز به تمرکز طولانی تری دارن و نمیشه صرفا به بهانه اینکه ”الان زنگ تفریحمه“ رهاش کنیم! استراحت ۵ دقیقه ای میرن سراغ گوشی!! یا وقتی می خوان موسیقی گوش بدن، یه موسیقی باکلام انتخاب می کنن که حواس پرتی در تایم استراحت: این دیگه خطرناکترین اتفاقیه که می تونه بیوفته.
خیلی ها به اشتباه تو اون تایم بدتر ذهنشون رو درگیر و خسته تر می کنه. تو همچین شرایطی نه تنها تمرکزتون بهتر نمی شه بلکه خیلی سختتر میشه که باز برگردید روی کار. چون تو تایم استراحتتون کارهای لذت بخش تری نسبت به درس خوندن انجام دادید، سخته مغزتون رو راضی کنید که بیاد بشینه پای درس.
توصیه هایی برای استفاده از تکنیک پومودورو
۱ .شخصی سازی تکنیک: این تکنیک خیلی خوبه برای کسایی که تازه شروع کردن جدی درس خوندن رو یا افرادی که خیلی تمرکزشون ضعیفه. چون ۲۵ دقیقه زمان کوتاهیه، راحت میتونن مغزشون رو قانع کنن که بشینه پای درس. اگر تمرکزتون در حد متوسطی هست میتونید زمان مطالعه رو به ۴۵ دقیقه افزایش بدید و تایم استراحتتون رو بسته به نیاز بیشتر کنید (مثلا ۷-۱۰ دقیقه)
کاملا به خودتون بستگی داره که چطور این روش رو برای خودتون شخصی کنید. در مقابل استفاده از این تکنیک رو به کهنهکار های مطالعه، اصلا توصیه نمیکنم. اگر چند ساله جدی درس میخونید، نتیجه خوبی هم میگیرید و تمرکزتون مشکل چندانی نداره، سمت این تکنیک نرید.
۲ .استفاده از ابزارها و اپلیکیشن ها: اپلیکیشن های مختلفی برای مدیریت و پیگیری دوره های پومودورو وجود داره که استفاده از این روش رو براتون راحتتر می کنه.
۳. تست کردن: در نهایت، مثل هر روش مطالعه دیگهای، لازمه خودتون این روش مطالعه رو استفاده کنید و ببینید براتون جواب میده یا نه. چون فرد به فرد متفاوتیم و نمیشه یه نسخه واحد برای همه پیچید.
برای دریافت آموزش های بیشتر ما رو در رسانه های اجتماعی دنبال کنید:👇👇
کانال تلگرام: @OjeNokhbegiAcademy
پیج اینستاگرام: @OjeNokhbegi
دیدگاه خود را بنویسید